Finnish

Black Hole -verkoston tarkoituksena on kasvattaa pohjoispohjanmaalaisen kirjallisuuden käännössopimusten määrää ja vientiä eri kielialueille lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Verkoston jäsenet kokoontuvat säännöllisesti alueen kirjallisuutta esitteleviin tapahtumiin, joissa esitellään alueen kirjallisuutta, tunnustellaan menestysmahdollisuuksia eri kielialueilla ja edistetään käännösoikeuksien suoraa myyntiä. Vientityön tukemiseksi hankkeessa myös kehitetään kirjailijaportfolioita sekä luodaan Fellowship-ohjelma kansainvälisille kustantajille.

Verkosto on kirjallisuusviennin ammattilaisten ympärivuotinen kanava, jossa he voivat keskustella koska tahansa. Tarkoitus on, että verkostosta muodostuu aktiivinen kirja-alan ammattilaisten kohtaamispaikka. Verkoston tavoitteena on luoda yhteyksiä agentuurien, kustantamojen ulkomaisten, suomen kääntäjien sekä kirjailijoiden välille.

Jos kotimaiset agentuurit, ulkomaiset kustantamot, suomalaisen kirjallisuuden kääntäjät sekä kirjailijat saadaan kohtaamaan toisensa entistä tiiviimmin, voidaan suoraan edistää Pohjois-Pohjanmaalla asuvien kirjailijoiden sekä kaikkien kustannusalalta toimeentulonsa saavien ammattilaisten – graafikoiden, kuvittajien ja kustannustoimittajien – työllistämistä ja toimeentuloa. Pienellä kielialueella ainoa tapa taata kirja-alan elinvoimaisuus myös tulevina vuosikymmeninä on panostaa vientiin vahvasti ja pitkäjänteisesti. Se tapahtuu askel, tapahtuma ja verkosto kerrallaan.

Osana hanketta järjestetään virtuaalisesti kansainvälinen kirjallisuusvientitapahtuma Black Hole – Books meet Rights 11.–12.2.2022. Helmikuussa 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma onnistui yli odotusten keräten osallistujia 19 maasta. Lisäksi vuoden 2022 aikana järjestetään virtuaalisia verkostotapahtumia. Ensimmäinen niistä pidetään 26.4.2022.

Vastaavia kirjallisuuden kääntämiseen ja käännösoikeuksiin keskittyviä tapahtumia ei ole Suomessa eikä Euroopassa järjestetty aiemmin. Niinpä Black Hole ja sen ympärille rakennettava verkosto osuu nimensä mukaisesti ”mustaan aukkoon”.

Verkoston päärahoittajat ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Oulun kaupunki. Yhteistyökumppaneina ovat Kirjallisuuden vientikeskus FILI, Helsinki Literary Agency sekä Taiteen edistämiskeskus.

Linkkejä

Vientipolku
https://vientipolku.fi/
Vientipolku johdattaa kirjallisuusviennin pariin ja tarjoaa neuvoja ja vinkkejä käännösoikeuksien myyntiin.

Kirjallisuuden vientikeskus FILI
https://fili.fi/
Kirjallisuuden vientikeskus FILI tukee ja edistää Suomen kirjallisuuden käännösten ilmestymistä maailmalla.

Sponsors